فاضلاب بیمارستانی چیست ؟
فاضلاب بیمارستانی چیست؟
فاضلاب بیمارستانی یکی از خطرناک ترین فاضلاب های تولید شده توسط انسان و حیوانات در محیط های بیمارستانی و درمانی است که ورود آن به طبیعت خطرات زیادی را به همراه دارد. این ضایعات علاوه بر ایجاد بوی متعفن و بد در محیط، باعث ایجاد مشکلاتی مانند جهش ژنتیکی در انسان و همچنین تغییرات جنسی در ماهی ها می شود. به همین دلیل تصفیه فاضلاب در بخش های تصفیه اهمیت زیادی پیدا کرده است و در حال حاضر محدودیت های زیادی برای ورود این زباله ها به طبیعت اعمال شده است. تصفیه کده در ادامه به این سوال که فاضلاب بیمارستانی چیست؟ چه ویژگی هایی دارد و منابع اصلی تولید آن چیست؟
حتما بخوانید: آلودگی های موجود در آب شهری |
ویژگی های فاضلاب بیمارستانی
مصرف آب در محیط های بیمارستانی بسیار زیاد است و علاوه بر بخش عظیمی از آب که برای شستشوی سطوح و سالن ها، خشکشویی ها، رستوران ها و … استفاده می شود، بخشی از آن در سرویس های بهداشتی یا سرویس های بهداشتی نیز استفاده می شود. تبدیل در پاسخ به این سوال که فاضلاب بیمارستانی چیست، می توان گفت که تمامی فاضلاب های تولید شده در بیمارستان ها و واحدهای تصفیه به مواد دارویی، ضدعفونی کننده و ضدعفونی کننده و همچنین مواد شیمیایی و رادیواکتیو آلوده هستند. هیچ یک از گروه های پساب بیمارستانی که حاوی مواد عفونی و دارویی و ادرار و مدفوع هستند امکان ورود مستقیم به فاضلاب شهری و طبیعت را نخواهند داشت.
از جمله خطرناک ترین و مهم ترین آلاینده های موجود در این فاضلاب ها می توان به آنتی بیوتیک ها و داروهای هورمونی اشاره کرد. علاوه بر این، حجم زیادی از مواد رادیواکتیو در فاضلاب این محیط ها وجود دارد که اغلب از واحدهای تصفیه تحت فشار تهیه می شود و خطرات زیادی را به همراه دارد.
حتما بخوانید: خرید تصفیه آب خانگی |
منابع پساب بیمارستانی چیست؟
در یک طبقه بندی کلی می توان انواع فاضلاب های تولید شده در محیط های بیمارستانی را بر اساس منبع تولید به گروه های زیر تقسیم کرد.
سرویس های بهداشتی
• آب سیاه این دسته از فاضلاب ها در سرویس های بهداشتی واحدهای تصفیه تولید می شود و مانند فاضلاب شهری است. برای تصفیه این دسته از پسماندها تجهیزات موجود در پکیج تصفیه پسماندهای بهداشتی کافی بوده و مانند سایر پسماندهای واحد تصفیه نیازی به چندین مرحله ضدعفونی و ضدعفونی نیست.
فاضلاب خاکستری
• فاضلاب خاکستری خطرناک ترین نوع فاضلاب در محیط های پزشکی است و حاوی مقادیر زیادی دارو، مواد ضدعفونی کننده، پساب های حاوی مواد رادیواکتیو و مواد شوینده است. استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب بیمارستان برای این پساب ها ضروری است و به هیچ عنوان نباید مستقیم وارد طبیعت شوند. البته با وجود اثرات نامطلوب این دسته از پساب ها، در بسیاری از کشورها این پساب ها وارد طبیعت، دریا و رودخانه ها شده و به آب های زیرزمینی نفوذ می کنند.
آب باران
• آب باران کمترین خطر را در انواع پساب در محیط های پزشکی دارد که از عبور و تجمع آب باران در محوطه پشت بام بیمارستان به دست می آید. این نوع فاضلاب نیازی به تصفیه ندارد و برای آبیاری فضای سبز استفاده می شود.
حتما بخوانید: تصفیه آب نیمه صنعتی |
نقش داروها در فاضلاب بیمارستانی چیست؟
همانطور که گفته شد، پسماندهای خاکستری حاوی مقادیر زیادی دارو از خطرناک ترین انواع پساب در واحدهای تصفیه هستند. لازم به ذکر است که 60 تا 80 درصد داروهای مصرفی برای انسان دفع می شود و به همین دلیل میزان این مواد در فاضلاب بسیار زیاد است. یکی از دلایل اهمیت تصفیه فاضلاب در مراکز درمانی، اثرات نامطلوب داروها بر انسان، طبیعت، حیوانات و آبزیان است. از جمله اثرات نامطلوب این زباله ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
داروهای حاوی هورمون
• معرفی داروهای حاوی هورمون های جنسی مانند استروژن و ترکیبات موجود در هورمون های جنسی زنانه که اثرات مخرب و جبران ناپذیری بر خصوصیات آبزیان و ماهی ها دارد.
داروهای حاوی مواد بازدارنده
داروهای حاوی مواد بازدارنده رشد از دیگر مواد دارویی هستند که تاثیر مستقیم بر رشد سلول های سرطانی و جهش های ژنتیکی دارند.
داروهای حاوی آنتی بیوتیک
• داروهای حاوی آنتی بیوتیک نیز می توانند مقاومت باکتری ها را افزایش داده و بیماری های عفونی را افزایش دهند
مواد رادیواکتیو
• مواد رادیواکتیو موجود در بخش های پرتودرمانی و شیمی درمانی خطرات زیادی دارد و باید توجه داشت که حدود 70 درصد ید موجود در آنها همراه با ادرار بیمار دفع می شود.
خطرات پساب بیمارستانی چیست؟
ورود داروها، آنتی بیوتیک ها و سایر موارد ذکر شده در بخش های مختلف واحدهای درمانی به چند دلیل مهم باید از بین برود و اثرات آنها کاهش یابد.
یکی از مخرب ترین خطرات فاضلاب بیمارستانی می تواند گزینه های زیر باشد
- تاثیر پساب بیمارستانی بر طبیعت
مخرب ترین اثرات نامطلوب فاضلاب بیمارستانی:
- رشد و تکثیر باکتری های بیماری زا خطرناک
- جهش های ژنتیکی،
افزایش سرطان و شیوع بیماری های مختلف
البته ذکر این نکته نیز ضروری است که با وجود استقرار واحدهای تصفیه در بیمارستان ها، حجم زیادی از این فاضلاب ها به آب های زیرزمینی نفوذ کرده و تهدیدی جدی برای انسان، طبیعت و حیوانات محسوب می شود.
علاوه بر این، خار مریم بدون تصفیه این فاضلاب ها می تواند شرایط رشد جلبک ها را در دریا و رودخانه ها فراهم کند. گسترش بیماری های مسری مانند وبا، هپاتیت، کرم های حلقوی و پاتوژن های جهش یافته که به آنتی بیوتیک ها مقاوم هستند.
تاثیر فاضلاب بیمارستانی بر تصفیه خانه
این زباله ها علاوه بر تاثیراتی که بر طبیعت می گذارند، اختلالات زیادی را در تصفیه خانه ها نیز ایجاد خواهند کرد. به عنوان مثال یکی از مهم ترین ویژگی های واحدهای تصفیه فاضلاب وجود فلزات سنگین در آنها می باشد. با افزایش بیش از حد این فلزات در نهایت باعث ایجاد مشکلاتی برای میکروارگانیسم های مورد استفاده در تصفیه بیولوژیکی فاضلاب و تخریب آنها می شود.
همچنین لازم به ذکر است که روش لجن فعال برای تصفیه این پساب ها کاربرد زیادی دارد و به همین دلیل هوادهی زیادی برای این منظور ضروری است. هوادهی مکرر باعث می شود که مقدار زیادی باکتری و ویروس در فاضلاب به صورت حباب به بیرون نفوذ کرده و منجر به آلودگی کارکنان و افراد حاضر در تصفیه خانه شود. برای مقابله با این خطرات، استانداردهای متعددی برای محیط های درمانی ارائه شده و اجرای آنها ضروری است.